Postup přípravy receptu Sváteční kapr na černém pivu:
Kapra naporcujeme a osolíme. Z části másla, hladké mouky a cukru připravíme jíšku. Na zbylém másle osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, po chvíli ji zalijeme vařící osolenou vodou, přidáme ocet, pepř, bobkový list, nové koření, tymián, zázvor, citronovou kůru, černé pivo a vše povaříme. Poté přimícháme nastrouhaný perník, zavařeninu, jíšku a opět povaříme.
Omáčku procedíme, dochutíme citronovou šťávou, přidáme sušené švestky a kapra a povaříme. Nakonec přidáme nakrájené ořechy, spařené rozinky a spařené a na nudličky nakrájené mandle. Dochutíme ještě červeným vínem a necháme v chladném místě do druhého dne odležet.