Použité suroviny receptu Sváteční makovník /ořechovník/:
špetka soli
| 250 g másla
| 1 kostka droždí
| 1 kg celozrnné mouky
| 2 dl mléka
| 2 vejce
| 150 g cukru moučka
| na potření rozšlehané vejce
Postup přípravy receptu Sváteční makovník /ořechovník/:
Zaděláme kvásek. Změklé máslo rozdrobíme v mouce a přidáme ještě nenakynutý kvásek a další ingredience. Smícháme v těsto. Zpracováváme, dokud se těsto nelepí na misku ani na ruku. Potom těsto na makovník (ořechovník) rozdělíme na 4 části a necháme asi hodinu odpočívat.
Na jeden díl těsta použijeme asi 250 g makové nebo ořechové náplně. Po nanesení plňky, těsto zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem. Propícháme, aby nepopraskalo.
Makovník položíme na plech vyložený papírem na pečení a ihned pečeme ve vyhřáté troubě - zhruba 30 minut na 170 °C.
Fotky receptu Sváteční makovník /ořechovník/:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!