800 g šunky od kosti v celku včetně kůže
| 1 oloupanou a přepůlenou cibuli
| 1 litr coly
| Na glazuru:
| 1 lžíci tmavé melasy
| 2 lžíce přírodního tmavého cukru
| drcená hořčičná semínka
| hrst hřebíčků na ozdobu
Postup přípravy receptu Sváteční šunka:
Šunku zalijte v hrnci studenou colou, přidejte cibuli, uveďte do varu, přikryjte a mírným ‚bublavým‘ varem povařte. Uzené maso, které není tepelně upravené, je třeba vařit asi hodinu a půl; vařenému (šunka) postačí čtvrt hodiny.
Troubu předehřejte na 240 stupňů a šunku vyjměte z hrnce; vývar dejte stranou. Teď můžete stáhnout tenkou vrstvičku kůže a tuk pod ní pravidelně křížem nařezat (nebo to můžete provést rovnou i s kůžičkou). Do každého kosočtverečku zapíchněte hřebíček. Pak šunku opatrně potřete melasou a posypte kořením a cukrem.
Vložte do pekáče vyloženého alobalem a zapékejte zhruba deset minut, až je povrch připečený a cukr zkaramelizuje. Vývar se bude hodit k potírání nebo jako omáčka při podávání.
Fotky receptu Sváteční šunka:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!