Postup přípravy receptu Švestkový koláč kynutý:
Droždí smícháme s vlažným mlékem, 3 lžičkami cukru a lžící mouky a necháme v teple vzejít kvásek.
Mouku přesijeme do mísy, přidáme sůl, cukr, vejce, vlijeme vykynutý kvásek a dobře promícháme. Přidáme rozpuštěné máslo a vařečkou vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny mísy a je hladké a lesklé.
Vypracované těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi jednu hodinu.
Mezitím rozpůlíme a vypeckujeme švestky. Vykynuté těsto vyklopíme na velký vymaštěný plech a rukama jej rozprostřeme. Na těsto rozložíme švestky řeznou plochou nahoru a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
Vložíme do vyhřáté trouby (cca 180 stupňů Celsia) a pečeme asi 40 minut. Necháme v troubě ještě chvíli dojít, vyjmeme a necháme vychladnout.