Použité suroviny receptu Švestkový koláč s bílkovým bezé:
na těsto:
| 125 ml mléka
| 150 g cukru krystal
| 3 žloutky
| 1 balíček vanilkového cukru
| 150 g másla
| z 1 citronu kůru
| 2 vejce
| 200 g polohrubé mouky
| 2 lžičky kypřicího prášku
| 1 lžičku skořice
| 100 g švestkového likéru
| na náplň:
| 3 bílky
| 175 g cukru moučky
| 500 g švestek
| 250 g želírovacího cukru
Postup přípravy receptu Švestkový koláč s bílkovým bezé:
Mléko ohřejte. Nechte zkaramelizovat 50 g cukru, přilijte horké mléko a krátce povařte. Žloutky utřete s vanilkovým cukrem a přidejte do karamelového mléka. Při mírné teplotě míchejte tak dlouho, až mléko začne mírně houstnout (nesmí se vařit), a potom odstavte z ohně. K máslo nebo rostlinnému tuku přidejte 100 g cukru a vymíchejte do pěny. Do máslového krému vmíchejte nastrouhanou citronovu kůru a postupně přidejte 2 vejce. Přisypte mouku prosetou s kypřicím práškem a se skořicí, vymíchejte a přidejte zchladlou karamelovou směs. Těsto naplňte do formy vymazané tukem, těsto rovnoměrně potřete švestkovou směsí. V troubě vyhřáté na 175 °C pečte přibližně 10 minut. Z bílků za potupného přisypávání cukru ušlehejte tuhý sníh a navrstvěte ho na povrch předpečeného koláče. Koláč vraťte do trouby a pečte asi 25 minut. Po upečení nechte koláč vychladnout. Vypeckované švestky smíchejte se želírovacím cukrem. Za stálého míchání přiveďte k varu a asi 3 minuty zprudka vařte. Zchladlé švestky rozprostřete na bílkový povrch koláče.
Fotky receptu Švestkový koláč s bílkovým bezé:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!