1 kg hovězí falešná svíčková nebo zadní
| 200 g uzená slanina /špek/
| 50 g máslo
| 1 ks mrkev
| 1 ks petržel
| 1 ks malý celer
| 1 ks cibule
| 5 ks nové koření - kuličky
| 7 ks pepř celý - kuličky
| 1 lžička čitrónová kůra
| 1 lžíce ocet
| 1 lžíce hladká mouka
| 200 ml víno Madeira
| 1 lžička cukr
| sůl podle chuti
| voda na podlití
Postup přípravy receptu Svíčková na Madeiře:
Omyté hovězí maso prošpikujeme nudličkami slaniny a na rozpáleném másle ze všech stran prudce opečeme. Přidáme očištěnou a hrubě nakrájenou zeleninu, sůl, koření a citrónovou kůru.
Podlijeme trochou vody, pokapeme octem a v troubě zvolna pod poklicí pečeme doměkka. Během pečení maso podléváme a zároveň poléváme vypečenou šťávou. Měkké maso vyjmeme a ostrým nožem naporcujeme na plátky.
Zeleninu ještě dusíme, až se všechna přebytečná voda vydusí. Potom zaprášíme moukou, promícháme a zalijeme vínem. Ochutíme cukrem, podle potřeby solí a ještě asi 10 minut povaříme.
Omáčku propasírujeme přes cedník, vložíme zpět plátky masa a necháme prohřát. Svíčková na Madeiře se podává s houskovým knedlíkem.