Vložil: | admin |
Porcí: | 8 |
Doba přípravy: | 120 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 81 |
|
|
Použité suroviny receptu Svíčková na smetaně:
1 kg zadní hovězí maso
| 10 dkg slanina
| sůl, pepř
| 8 dkg sádlo nebo máslo
| 25 dkg kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
| 2 ks cibule
| špetka tymián
| 1 lžička celý pepř
| 1 lžička nové koření
| vývar na podlití
| 1-2 ks citronová šťáva
| citronová šťáva
| na zahuštění:
| 1/2 litru kyselé smetany
| 3 lžíce hladká mouka
| na ozdobení:
| citron, brusinkový kompot
| šlehaná smetana
Postup přípravy receptu Svíčková na smetaně:
Odblaněné a omyté maso prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Do připravené rozehřáté nádoby dáme tuk a maso po všech stranách rychle opečeme. Potom přidáme očištěnou na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli a necháme zeleninu trochu zasmahnout. Pak přidáme koření, podlijeme vývarem a asi 50 minut pečeme v předehřáté troubě. Prvních 20 minut pečeme přikryté poklicí, po zbytek času pak bez poklice. Během pečení maso obracíme, poléváme šťávou a podle potřeby podléváme vývarem, aby se pečením maso nevysušilo. Měkké maso vyjmeme, koření odstraníme a zeleninu se šťávou rozmixujeme nebo propasírujeme. Vrátíme do nádoby a na středním tepelném stupni 5 minut povaříme se smetanou smíchanou s moukou.
Hotovou omáčku dochutíme citronovou šťávou a dosolíme. Dle potřeby lze přidat trochu cukru. Maso nakrájíme na porce a vrátíme zpět do omáčky. Každou porci ozdobíme ještě před podáváním plátkem citronu a na něj dáme trochu brusinkového kompotu a kopeček ušlehané smetany.
Náš tip: Koření (pepř, nové koření a bobkový list) vložte do malého látkového sáčku a i s ním u masa pečte. Nebudete muset potom jednotlivé kuličky honit po hrnci. Je to vyzkoušené a ulehčí vám to práci.
Fotky receptu Svíčková na smetaně:
Fotky vložil: mikejla,uschi3,piskotik,MichelePrg,Marci7,damami