Postup přípravy receptu Svíčková po čuníkovsku:
Umyté maso dáme do pekáče nebo varné mísy, zalijeme vodou (případně vývarem), zasypeme nakrájenou kořenovou zeleninou a dáme do trouby péci. Doba pečení je cca 1 hod. na 1 kg masa, nejlépe při teplotě kolem 200°C. Maso pravidelně podléváme a poléváme. Když je měkké, vyjmeme ho z pekáče, vyndáme koření a zeleninu rozmixujeme. Přidáme zakysanou smetanu a povaříme.
Chce-li někdo vyrovnat „dietnost“ houskovým knedlíkem, zde je jeden možný návod:
Do mísy dáme 1/2 kg hrubé mouky, asi dvě lžičky soli, jeden prášek do pečiva a dvě vejce rozkvedlaná ve vodě. Dobře promícháme a vypracujeme řidší těsto (vařečkou, přibližně 10 minut, až se začnou tvořit bubliny). Potom přidáme asi čtyři tvrdé housky (případně rohlíky, veku...) nakrájené na kostky a promícháme. Vaříme cca 20 minut v dostatečném množství osolené vody.