Žloutky rozmícháme s polovinou smetany. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Jíšku za stálého míchání postupně zalijeme mlékem a zbytkem smetany, přidáme hřebíček, muškátový oříšek, bobkový list, citronovou kůru, opepříme a osolíme. Zvolna za občasněho míchání povaříme 20 minut. Základ omáčky přecedíme a vmícháme do něj nastrouhaný parmazán, nasekanou pažitku a nakonec odstavenou omáčku zjemníme žloutky se smetanou, dochutíme. Omáčku použijeme k přípravě zapékaných pokrmů, k těstovinám, zelenině apod.
Další báječné recepty na sýrovou omáčku:
Sýrová omáčka
Sýrová omáčka s česnekem
Sýrová omáčka s listovým špenátem a kuřecím masem
Sýrová omáčka na špagety
Sýrová omáčka z Hermelínu