Postup přípravy receptu Tatranské koule:
Nejprve si nachystáme kyselé zelí, očištěné brambory nakrájené na větší kusy, uzené maso, které nakrájíme na malé kostky (nejlépe uzenou rolku z plecka), nadrobno nakrájenou cibuli a protlačené stroužky česneku.
Do hrnce s vodou dáme vařit zelí, brambory, přidáme 2 kávové lžičky červené mleté papriky a 1 lžičku soli. Solíme raději méně, vzhledem k tomu, že uzené maso je samo o sobě dosti slané. Hrnec přikryjeme a vaříme na mírném plameni do polozměknutí brambor.
Mezitím si připravíme těsto a to tak, že smícháme dohromady hladkou a hrubou mouku, 1 vejce , cibuli, česnek, uzené maso a podle chuti špetku soli a pepře. Pozor, těsto se nesmí lepit!
Z hotového těsta vytváříme koule velikostí podle vlastního uvážení a dáme vařit na 45 minut do hrnce se zelím a bramborami. Pokud by docházelo k úbytku vody, je možné mírně podlévat.
Hotové tatranské koule ihned podáváme s uvařeným zelím a brambory. K tomuto pokrmu je vhodné i dobře vychlazené pivo.