Postup přípravy receptu Tinga chiapaneca:
MASO: Špek nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli na půlky a stroužky česneku polovinu podélně na půlky a zbytek nasekáme na plátky. Vepřovou krkovici nakrájíme na proužky a po částech na
rozpáleném vysmahlém špeku prudce opečeme. Opečené kousky
dáváme do zapékací misky. Při poslední várce masa přidáme
všechnu cibuli, půlky česneku, vše opečeme a dáme do misky.
Přidáme koření, sůl, protlak nebo rajskou šťávu - ne kečeup!,
rehydratované chile papričky (viz dále), trošku podlijeme a přikryté dáme péci. Podléváme vodou z papriček.
PAPRIČKY: Připravíme si kastrůlek s vařící vodou, asi 0,3 l a odstavíme, papričky zbavíme stopek a semínek a na tálu nebo suché pánvi je zlehka po obou stranách opečeme - nesmí nám moc zhnědnout
nebo se spálit. Opečené hážeme rovnou do horké vody (ne
vařící!), zatěžkáme talířkem, aby byly potopeny, přikryjeme a
necháme asi půl hodiny stát. Vymacerované papričky pak vyjmeme
z vody, kterou použijeme na podlévání masa, podélně je na jedné
straně rozřízneme a nabobtnalou dužninu tupou stranou nože se
slupky stáhneme. Očištěné slupky vyhodíme, aromatickou pálivou
dužninu přidáme do mísy k masu.
PŘÍLOHY: Mimo brambor bychom měli mít alespoň tři ze zeleninových a ovocných příloh. Oloupané a na stejné díly nakrájené brambory vaříme jen asi 10 až 15 minut, pak je zcedíme a necháme chvilku ovětrat. Mezitím si připravíme na plátky nakrájené a citronem pokapané avokado, ohřejeme další přílohy (hrušky nebo broskve kompotované a studené), na oleji opečeme půlky banánů.
Brambory opékáme po částech, aby se lépe opekly a do poslední
várky přidáme plátky česneku. Na talíř dáme bramboy s česnekem
a maso s cibulí a se šťávou poklademe plátky ovoce a zeleniny.