Postup přípravy receptu Tisícová polévka:
Uzené maso zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, krátce povaříme a vodu slijeme. Maso zalijeme 2 l čerstvé vody. Přidáme nakrájenou cibuli, bobkový list, trochu pepře a uvaříme doměkka, nejlépe v tlakovém hrnci.
Vývar scedíme do jiného hrnce, maso po vychladnutí nakrájíme na kostičky. Krupici namočíme ve vodě.
Čistý vývar opět přivedeme k varu, vsypeme zeleninu a pokrájené brambory a povaříme. Přidáme pokrájené maso, namočenou krupici a promícháme. Polévku vaříme, až jsou brambory i zelenina měkké. Nakonec tisícovou polévku dochutíme podravkou. Do polévky vmícháme na kousky nakrájená vejce a zalijeme ohřátou smetanou.
Tisícovou polévku podáváme teplou.