Postup přípravy receptu Tmavý banánový moučník:
Společně vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, pak do směsi vmícháme kakao, mouku, přilijeme olej a důkladně promícháme. Sníh z bílků lehce zamícháme do hladkého těsta. Formu vymažeme tukem, vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto a pečeme asi 25 minut ve středně vyhřáté troubě. Zatímco se těsto peče, připravíme si náplň. Smetanu přivedeme k varu, nasypeme cukr, kakao a za stálého míchání povaříme. Takto připravenou šlehačku necháme vychladnout několik hodin.
Na upečený a vychladlý korpus rozprostřeme podélně rozkrájené banány, do dobře vychlazené šlehačky nasypeme želatinový ztužovač a ušleháme. Vzniklou šlehačku rozprostřeme na banány, nakonec polijeme tenkou vrstvou rozpuštěné čokolády a necháme v lednici zchladit. Dort můžeme ozdobit kousky banánu.