Postup přípravy receptu Treska po provensálsku:
Omáčka:
400 g nakrájených rajčat z konzervy
1 prolisovaný stroužek česneku
1 lžíce pasty ze sluncem sušených rajčat
1 lžíce opláchnutých kaparů
16 černých oliv bez pecek
sůl a pepř
1.nejprve připravíme omáčku: rajčata, česnek, pastu ze sluncem sušených rajčat, kapary, olivy, podle chuti sůl a pepř dáme do rendlíku a za občasného zamíchání opatrně zahříváme.
2.zatím upravíme v jedné vrstvě rybu do zapékací misky. Přelijeme ji vývarem, přidáme bobkový list, celý pepř, citronovou kůru a kolečka cibule. Přivedeme k varu, oheň zmírníme na velmi mírný a rybu vaříme zhruba 10 min.. Maso musí být křehké, nikoli však příliš rozměklé. Přeneseme je na mísu a udržujeme teplé.
3.tekutinu ze zapékací misky přecedíme do omáčky a mícháme na středně silném ohni do mírného zhoustnutí. Rybu přelijeme omáčkou, ozdobíme petrželkou a klínky citronu a ihned podáváme.