370 g hladké mouky
| 120 g cukru krupice
| 1 vanilkový cukr
| 1,5 prášku do pečiva
| 150 g másla nebo Hery
| 250 g měkkého tvarohu
| 2 vejce
| 1lžička rumu
| 1 hrst nasekaných ořechů
| 1 hrst rozinek
| kousek másla
| 1 hrst kandovaného nebo sušeného ovoce (větší kousky posekat)
| moučkový cukr
Postup přípravy receptu Tvarohová štola :
Na vále promícháme mouku s práškem do pečiva a oběma druhy cukru. Uprostřed vyhloubíme důlek. Kolem něho rovnoměrně rozmístíme kousky tvarohu a změklého tuku. Do důlku rozklepneme vejce a přidáme lžíci rumu. Rukama zpracujeme vláčné těsto. Do těsta zapracujeme ořechy, rozinky a ovoce. Rozválíme na obdélník o něco menší než plech. Pomyslně rozdělíme podélně na třetiny. Jednu krajní třetinu přehneme dovnitř a přes ni do protivky přehneme druhou krajní třetinu. Štolu přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 170 - 180°C. Pečeme dorůžova asi 40 - 45 minut. Pokud je štola na povrchu nahnědlá a uvnitř ještě syrová, přikryjeme ji alobalem. Jestli je upečená, zjistíme špejlí. Horkou hned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem a hustě pocukrujeme moučkovým cukrem.