Použité suroviny receptu Tvarohovo-smetanový koláč de luxe:
Těsto:
| 25 g změklého másla
| 25 g strouhanky
| 1 lžička cukru krystal
| náplň:
| 2 balíčky plnotučného tvarohu (lepší je zabalený než ve vaničce, není tak vodnatý)
| 1 smetana ke šlehání
| 230 g cukru krystal
| 2 vejce
| 40 g hladké mouky
| 1 a 1/2 lžičky vanilkové tresti
| 75 g rozinek
| dle chuti: mletý nebo celý muškátový oříšek na postrouhání
Postup přípravy receptu Tvarohovo-smetanový koláč de luxe:
Nejdříve si připravte chuťové buňky, tehle koláč je opravdu bomba. Ale budete si na něj muset chvíli počkat. Tak si mezitím dejte třeba dvojku vína nebo něco dobrého. Takže kulatou dortovou formu (s odnímatelným dnem) o průměru ca 20 cm (to je jedno jestli máte větší nebo menší) si vymažte změklým máslem (já jsem si ho rozpustila na 30 s v mikrovlnce, bylo tak akorát na rychlé popatlání formy) Strouhanku promíchejte s cukrem a vysypte touto směsí formu (přebytek nechte na dně, rovnoměrně). Nyní si připravte náplň. V robotu si promíchejte tvaroh s cukrem, přidejte vejce a smetanu a mouku a vanilku (nemusí být). Nyní vlijte přes vařečku nebo lžíci do formy (abyste příliš neporušili strouhanku). Posypte rovnoměrně rozinkami a mírně je zatlačte lžící do náplně. Povrch posypte mletým muškátovým oříškem (nebo postrouhejte čerstvým). Formu postavte na pečicí plech a pečte na ca 180 °C 45 minut. Okraje lehce vyběhnou a koláč by se měl třást jako puding když s formou zahýbete. Vypněte troubu a otevřete (zapřete např. vařečkou) a nechte pomalu chladnout ještě dalších 45 minut. Poté dejte do lednice a nechte ztuhnout. A poté vyndejte z lednice a nechte opět nasát pokojovou teplotu. Že se vám ten konec zdá příliš dlouhý? Upřímně, u nás byla koláče polovina už po vytažení z trouby.
Fotky receptu Tvarohovo-smetanový koláč de luxe:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!