Postup přípravy receptu Tvarohový dort z mandlového těsta:
Mandle i se slupkou nastrouháme a 5 dkg z nich odložíme stranou. Žloutky a bílky pečlivě oddělíme. Velkou dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhanou houskou.
Příprava korpusu: V míse utřeme, za pomoci šlehače, cukr se žloutky do hustého krému. To trvá asi 10 minut. Potom vmícháme 15 dkg ustrouhaných mandlí a citronovou kůru. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do žloutkového krému postupně vmícháváme sníh, strouhanku a hrubou mouku. Těsto vlijeme do vymazané dortové formy a pečeme zvolna ve středně předehřáté troubě dorůžova. Prochladlý korpus podélně rozkrojíme na dvě placky.
Příprava náplně: Šťávu z kompotu slijeme do misky a meruňky necháme okapat. Jednu větší meruňku odložíme stranou. Do kastrůlku vložíme plátky želatiny, přelijeme je 1dl kompotové šťávy a necháme 10 minut nabobtnat. Potom přilijeme ještě 1,5 dl šťávy, zahříváme a mícháme, dokud se želatina zcela nerozpustí, ale nesmí se vařit. Tekutou želatinu necháme prochladnout. Tvaroh utřeme s vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a citronovou šťávou dohladka. Tekutou šlehačku se ztužovačem vyšleháme do pevné konzistence. Potom k tvarohu opatrně přimícháme šlehačku a 3/4 prochladlé želatiny.
Jednu placku z upečeného korpusu vrátíme do umyté dortové formy, tence potřeme tvarohovou směsí, poklademe okapanými meruňkami a opět překryjeme částí tvarohového krému. Nyní vložíme druhou placku korpusu, potřeme zbývajícím krémem, posypeme mandlemi a necháme v lednici asi 30 minut ztuhnout.
Odloženou meruňku rozmixujeme asi s 1 dl kompotové šťávy a spojíme se zbývající želatinou. Tuto směs nalijeme na již mírně zatuhlý dort a vložíme přes noc do lednice.