Postup přípravy receptu Uhlířské špagety ve 4 snadných krocích:
Vybavení : Velký hrnec, velká hlubší pánev, dvě skleněné či kameninové misky nebo hrnky, dřevěná obracečka, naběračka nebo kleště na špagety, cedník, struhadlo
1. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vložte do ní špagety. Až změknou, promíchejte je, aby se ponořily, a uvařte podle návodu na obalu. Snažte se, aby těstoviny zůstaly pevné na skus: dvě minuty před udanou dobou vytáhněte pár špaget a ochutnejte je. Dle potřeby opakujte.
2. Mezitím zahřejte v hlubší pánvi olej. Vsypte slaninu a na středním plameni ji smažte, aby se kostičky vyškvařily a zezlátly. Škvaření slaniny však nepřežeňte, protože ji budete později ještě asi minutu opékat! Pak pánev sejměte z ohně a nechte stranou. Do jedné z misek rozklepněte dvě vejce.
3. Třetí vejce naťukněte a poloviny skořápky oddělte nad další miskou tak, aby v jedné zůstal celý žloutek. Přesouvejte ho ze skořápky do skořápky a opatrně – rád se zatrhává o okraje – přitom odlévejte bílek. Očištěný žloutek vešlehejte k vejcím spolu se smetanou, sýrem, solí a pepřem.
4. Slaninu vraťte na oheň a přidejte česnek. Na vyšším plameni minutu pečte, aby zezlátl. Mezitím sceďte těstoviny a mimo oheň vraťte do hrnce. Přisypte slaninu s česnekem, zalijte vejci a promíchejte; vajíčka se v horkých těstovinách prohřejí, ale nesrazí. Jezte hned, se sýrem a pepřem.