Postup přípravy receptu Univerzální smetanová omáčka s různou příchutí:
Cibulku nakrájime na opravdu, ale opravdu malé kousky a necháme ji zpěnit na tuku, nejlépe na másle. Potom přidáváme hladkou mouku a vymícháme hladkou světlou jíšku. Když má jíška správnou barvu zalejeme ji vývarem (např. vývarem nebo rozpuštěnou polévkovou kostkou) a vymícháme v hladkou pastu, do které přidáme podle žádané viskozity smetanu. Pak stále mícháme na malém plameni dohladka. Konečnou viskozitu případně upravíme přilitím vývaru či mléka tak, aby omáčka dobře držela na knedlíčkách. V případě, že chceme opravdu sametově hladkou omáčku bez jakýchkoliv kousků, tak ji v tomto stádiu přecedíme nebo propasírujeme přes hustší sítko nebo můžeme použít mixér. Hotovou omáčku dochutíme podle libosti pepřem a solí případně i glutasolem a přidáme naši vybranou oblíbenou přísadu (nasekaný čerstvý kopr, na cibulce podušené hříbky z lesa nebo koupíme žampiony či hlívu ústřičnou apod.). Zvlášť chutný je přídavek zelených fazolek. S výborným výsledkem jsem nedávno uspěl přídavkem zavařených fazolek v plechovce a to i s částí nálevu. Přidané přísady pak jen krátce v omáčce prohřejeme, jsou již přece měkké a tak je již víc netrápíme.