Postup přípravy receptu Uzené maso s povidlovou omáčkou :
Uzené maso opláchneme a vložíme do studené vody a uvedeme do varu. Maso vyjmeme, vodu vyměníme za čerstvou, uvedeme opět do varu a maso již v ní uvaříme doměkka. Můžeme do vody přidat kořennou zeleninu a získat tak vývar pro dobrou uzenou polévku, případně část vývaru použit pro přípravu následující švestkové omáčky.
Tu připravíme tak, že z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji vodou (nebo vývarem), rozšleháme a přivedeme k varu. Přidáme kolečko z dobře omytého citrónu, koření a za častého míchání dobře provaříme. Omáčku osolíme, podle chuti osladíme a okyselíme. Kolečko citrónu a koření vyjmeme. Omáčku podáváme s vařeným uzeným masem nakrájeným na porce a s houskovými knedlíky.