400 ml vody
| 300 g nakrájeného měkkého salámu
| 150 g očištěné mrkve
| 4 vejce
| 25 g práškové želatiny
| 3 lžíce vinného octa
| 3 lžíce cukru
| kousek petrželové natě
| sůl
Postup přípravy receptu Uzeninový aspik:
Ve 100 ml studené vody rozmícháme želatinu, kterou necháme nabobtnat. Vejce uvaříme natvrdo a necháme zchladnout. V osolené vodě povaříme téměř doměkka mrkev. Vejce oloupeme a překrojíme na poloviny a uvařenou mrkvev nakrájíme na kostičky. Zbylou vodu svaříme společně s cukrem, solí a octem a rozpustíme v ní nabobtnalou želatinu. Dále nevaříme. Aspik i s hrncem vložíme do dřezu nebo velkého hrnce se studenou vodou a mícháme, dokud nezchladne přibližně na teplotu těla.
Vezmeme větší mísu, na její dno nalijeme vrstvu asi 3 mm aspiku, který necháme ztuhnout. Plátky salámu rozkrojíme na poloviny, které namáčíme v aspiku a skládáme po obvodu mísy. Pak do aspiku přidáme mrkev s petrželovou natí a nakonec vložíme poloviny vajíček. Zalijeme zbylým aspikem a podle chuti ještě poklademe plátky salámu. Necháme ztuhnout v lednici a podáváme s pečivem a čerstvou cibulí.
Fotky receptu Uzeninový aspik:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!