Postup přípravy receptu Uzený jazyk v rosolu:
Očištěný vepřový jazyk zalijeme studenou vodou, přidáme očištěnou zeleninu a koření, osolíme a na mírném ohni vaříme doměkka. Vařený jazyk vyjmeme z vývaru, oloupeme, necháme úplně vychladnout a nakrájíme na tenké plátky. Z vývaru sebereme tuk, přidáme šťávu z citrónu a na mírném ohni vyvaříme na množství asi ¾ litru. Přidáme předem namočenou želatinu a mícháme za stálého zahřívání do úplného rozpuštění. Aspik, máme-li rádi kyselejší, ještě ochutíme trochou octa, přecedíme přes plátno a necháme prochladnout. Do vhodného tvořítka nalijeme část aspiku, dno ozdobíme plátky vejce, na vějířky nakrájenou okurkou, proužky kapie a petrželkou. Na to naklademe plátky jazyka, zalijeme zbytkem aspiku a dáme do chladu ztuhnout.