Postup přípravy receptu Valašské koláče:
Na přípravu těsta smícháme balíček na kynuté těsto Expres (dr. Oetker) s moukou, cukrem, solí, vodou, olejem a jedním vejcem. El. šlehačem nebo ručně vypracujeme těsto. Na přípravu tvarohové náplně smícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, 1 vejce a ručně vymícháme do hladka. Pokud se nám zdá náplň příliš tuhá přidáme trochu mléka. Na pomoučněném vále těsto okamžitě rozdělíme na dva díly a z každého na plechu vytvarujeme koláč. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Pomocí cukrářského sáčku koláče naplníme náplní tvarohovou, makovou a povidly smíchanými s rumem. Ozdobíme mandlemi. Plech vložíme do předehřáté trouby a při 180°C pečeme asi 20 minut.