Postup přípravy receptu Vanilkový oblak:
Recept je určen pro domácí pekárnu, ale lze udělat i v normální troubě.
Postup pro pekárnu:
Vypracujeme vláčné těsto a necháme kynout. Potom ho rozválíme na obdélník 20x40 cm. Suroviny na náplň smícháme a natřeme na těsto. Stočíme tak, abychom měli závin dlouhý jen 20cm. Rozkrojíme ho na 2 díly a postavíme rozřízlou částí nahoru do formy z pekárny vedle sebe.
Na 1 minutu zapneme program Pečení, vypneme a necháme kynout cca 30minut. Potom opět zapneme program Pečení a po 30ti minutách zalijeme oblak polevou ze smetany a cukru a dopékáme už jen 15minut.
Pekárnu vypneme, ale oblak v ní necháme ještě 10 minut "odpočívat". Opatrně vyndáme a zlehka pocukrujeme.
Postup pro normální troubu:
Až do potření těsta postupujeme stejně. Připravíme si teflonovou formu na dort - není nutné vymazávat - a z natřeného těsta uděláme jakýsi "měšec" nebo libovolně poskládáme tak, aby náplň byla poschovávaná. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, poté zalijeme smetanovou polevou, snížíme teplotu na 160 -170 °C a dopékáme dozlatova. Opět vychladlé pocukrujeme.
Tip:
Máslovou náplň můžeme ještě doplnit 1 vanilkovým pudinkem uvařeným z menšího množství mléka, tzn. hodně hustého.