Postup přípravy receptu Velikonoční kynutá ptáčata:
Mléko smícháme s cukrem a lžící mouky, přidáme rozdrobené droždí, promícháme a necháme vykynout. Mouku osolíme, přidáme vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutek a rozehřáté máslo s olejem. Vlijeme vykynutý kvásek a připravíme hladké tužší těsto. Posypeme jej moukou a v míse ho necháme v teple vykynout. Na pomoučené desce těsto rozdělíme na stejné dílky, každý vyválíme na tenší pruh, svážeme do uzlíka a dáme opět vykynout. Potom na jednom konci každého uzlíku vytvoříme hlavičku a na druhém ocas. Nastříháme jej nůžkami, hlavičku doplníme očky z rozinek a zobákem z mandle. Ptáčata potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečeme při teplotě 180°C do zlatova.