Použité suroviny receptu Velikonoční mazanec smetanový:
500 g poloh. mouky
| 20 g másla
| 100 g pískového cukru
| 3 žloutky
| sůl
| 200 ml sladké smetany
| 30 g droždí
| vanilkový cukr
| 50 g mandlí
| 50 g rozinek
| vejce na potření
Postup přípravy receptu Velikonoční mazanec smetanový:
Vypracujeme tužší těsto, zamícháme do něj rozinky a mandle a necháme vykynout. Z vykynutého těsta uděláme kulatý bochánek (nebo 2 menší), položíme na pomaštěný pečící papír na plech a necháme vykynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a necháme oschnout. Poté nožem nařízneme bochánek do kříže. Potřeme ještě jednou vejcem. Posypeme mandlemi a pečeme pomalu ve středně vyhřáté troubě na 170°C. Po mírném zčervenání přikryjeme pečícím papírem a dopečeme.