Použité suroviny receptu Velikonoční melírovaný beránek:
250 g polohr. mouky
| 220 g cukru
| 6 vajec
| 80 g mletého máku
| z 1/2 citr. šťáva
| 2 lžičky prdop
| sůl
Postup přípravy receptu Velikonoční melírovaný beránek:
Dvě vejce a čtyři žloutky vyšleháme s dvěma třetinami cukru. Z bílků, špetky soli a několika kapek citrónové šťávy ušleháme tuhý sníh. Do hustého sněhu postupně zapracujeme zbylý cukr a šleháme, dokud sníh není lesklý, tuhý a netvoří špičky. Mouku prosejeme s kypřícím práškem a třetinu mouky promícháme s mákem. Do každé mouky nalijeme polovinu vaječné směsi, přidáme polovinu sněhu a zlehka promícháme. Do vymazané a vysypané formy klademe lžící hromádky světlé a makové hmoty a formu naplníme jen 1 cm pod okraj spodního dílu. S formou lehce zatřeseme, aby se náplň rovnoměrně rozlila a zaklopíme druhou polovinou vymazané a vysypané formy. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C 45 minut. Po upečení formu obalíme vlhkou utěrkou a necháme téměř vychladnout. Pak beránka vyklopíme.