Postup přípravy receptu Velikonoční vrkoč:
1. Z vlažného mléka, části cukru, rozdrobených kvasnic a trošky hladké mouky rozmícháme kvásek, který necháme cca 30 minut kynout
2. Přidáme zbytek cukru, změklé máslo, žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru, vanilkový cukr a vše důkladně vymícháme s tím, že postupně přidáváme obě mouky smíchané se solí, až vypracujeme hladké těsto, necháme důkladně v teple cca 1 hodinu vykynout
3. Těsto pak vyklopíme na pomoučený vál, vypracujeme nasekané ořechy a rozinky, rozdělíme na tři díly, z kterých vyválíme dlouhé válečky
4. Zapleteme do copu, stočíme do kruhu a konce spojíme
5. Opatrně vrkoč přendáme na vymazaný plech, upravíme do tvaru kruhu, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a necháme dalších 30 minut kynout
6. Pečeme v předem předehřáté troubě na 170°C cca 40-50 minut.