Postup přípravy receptu Vepřová pečeně s knedlíkem :
Příprava - maso: Vepřovou plec osolíme, nakmínujeme, přidáme prolisovaný česnek a nakrájenou cibuli. Přidáme přiměřeně sádla, trochu vody a dáme péct cca 60 min do trouby vyhřáté na 160 °C. Je-li třeba, podléváme.
Ke konci pečení zaprášíme hladkou moukou, kterou pak necháme i s masem orestovat. Poté zalijeme vodou, promícháme, necháme provařit a šťávu v troubě dopečeme.
Zelí: Nasekáme cibulku a společně se slaninou ji orestujeme. Na připravený základ vložíme očištěné a najemno nakrájené zelí, osolíme, přidáme cukr, skořici a zalijeme octem a vodou. Dusíme, za mírného podlévání, doměkka.
Houskové knedlíky: Housky nakrájíme na malé kostičky a necháme v troubě orestovat. Vejce oddělíme obě složky. Žloutky smícháme se smetanou, osolíme a přelijeme jimi zchladlé žemlové kostičky. Z bílků si ušlehejte sníh a opatrně jej vmícháme do směsi. Z těsta připravíme šišky, zatočíme je do potravinářské folie a pak vaříme asi 20 minut v páře.
Bramborové knedlíky: Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme. Přidáme vejce a hrubou mouku. Vypracujeme hmotu, ze které tvoříme knedlíky a vaříme je.