Postup přípravy receptu Vepřová pečeně zámeckého zahradníka:
Maso prošpikujeme klínky slaniny, opepříme a potřeme česnekovou pastou. Necháme přes noc v chladu ležet. V pekáčku rozehřejeme sádlo, připravené maso ze všech stran opečeme a poté ho vyjmeme. Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, osmahneme, vrátíme maso, podlijeme horkou vodou a dusíme v troubě. Měkké maso vyjmeme, výpek procedíme nebo rozmixujeme, zalijeme smetanou rozmíchanou s moukou, přidáme víno a případně i trochu vody. Omáčku dobře provaříme. Pak do ní vrátíme maso nakrájené na plátky, přidáme malé cibulky a plátky jablek, dochutíme solí, případně cukrem a citrónovou šťávou, a ještě krátce zapečeme. Podáváme s opékanými brambory.