Postup přípravy receptu Vepřové jazyky a srdce na smetaně:
Očištěné srdce a jazyky dobře omyjeme ve studené vodě. Vložíme je do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme koření, ocet, osolíme a přiklopené poklicí uvaříme do měkka. To trvá asi 40 minut. Během vaření je zbytečné nadzvedávat poklici, uniklala by pára a tím by se prodloužila doba, potřebná ke změnknutí vnitřností. V polovině doby varu přidáme očištěnou a nenakrájenou zeleninu a oloupanou ciubli. Měkké maso vyjmeme, přelijeme studenou vodou, jazyky sloupneme a vše nakrájíme na úhledné tenké plátky nebo nudličky a vložíme zpět do přecezeného vývaru. Zalijeme smetanou, do které jsme přimíchali mouku, krátce povaříme a na závěr do omáčky vložíme vloženou, na kolečka nakrájenou mrkev. Podle chuti dosolíme a okyselíme.
Přílohy: kynuté knedlíky, slané pečivo