Postup přípravy receptu Vepřové koleno s kyselým zelím:
Vepřové koleno dejte do těsnějšího hrnce a zalijte je pokud možno malým množstvím vody. Přidejte 100 g cibule, rozdrcené bobkové listy a celý pepř. Povařte 90 minut. Půl hodiny před dovařením masa odeberte 1/8 l tučného vývaru z kolena a povařte v něm kyselé zelí s 50 g cibule a s bobulemi jalovce. Zelí duste do měkka při nízké teplotě, občas zamíchejte, nakonec dochuťte. Brambory vařte asi 20 minut, slijte, nechte vychladnout a rozmačkejte nebo prolisujte. Smíchejte s horkým mlékem a vmíchejte máslo. Osolte, ochuťte muškátovým oříškem a posypte dle chuti do zlatova opečenými kroužky cibule. V tlakovém hrnci vařte vepřové koleno jen 30 minut a zelí jen 10 minut.