Postup přípravy receptu Vepřové maso ve vlastní šťávě:
Maso nakrájíme na kousky velké asi 1,5×1,5 cm, přimícháme sůl, kterou si PŘESNĚ navážíme !!!
Dobře propracujeme rukou a naplníme do skleniček. Otřeme okraj, dobře zavřeme a dáme vařit do vody (úplně potopené). První den vaříme od doby varu 2 hodiny. Do druhého dne necháme skleničky v hrnci.
Druhý den vaříme maso od doby varu jednu hodinu. Po mírném zchladnutí vody skleničky vyndáme a dáme je do sklepa, nebo do spíže. Právě když to nebudete dělat jenom z libového masa, tak se vytvoří takový dobrý rosol. Maso je dobré s chlebem, můžeme z něho připravovat rizoto, směs na těstoviny, nebo si ho dát k bramborám. Ze čtyř kil masa je asi 7 zavařovacích sklenic o obsahu 720 ml. HLAVNĚ nezapomeňte dát správný poměr soli k masu.