Postup přípravy receptu Vepřové špízy s mandlovou rýží:
Maso (panenku, kýtu) nakrájíme na stejně velké kostky. Mladé cukety i se slupkou nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli rozkrojíme a rozebereme. Plátky slaniny překrojíme a složíme na velikost kousků masa.
Na špejle nebo špízové jehly střídavě napichujeme maso, cuketu, cibuli i slaninu. Rozehřejeme vyšší množství oleje a špízy ze všech stran opékáme asi 10 minut. Podle chuti osolíme a opepříme.
Smetanu smícháme se solamylem a vlijeme za stálého míchání do vařícího vývaru. Přidáme máslo, osolíme i opepříme, ochutíme sójovou omáčkou a prohřejeme.
Rýži uvaříme podle návodu. Šunku nakrájíme na kostičky, mandle spaříme, oloupeme a nasekáme najemno (nemeleme). Rýži, okapanou, pokud jsme vařili sáčkovou, smícháme se šunkou i mandlemi a necháme v teple 10 minut rozležet.
Špízy rozdělíme na talíře a přelijeme je smetanovou omáčkou. Servírujeme s kopečky mandlové rýže.