Těsto:
| 200 g hladké mouky
| sůl
| 50 g tuku
| Náplň:
| 125 g cukru
| 250 g mletého máku
| 1 vanilkový cukr
| 1/2 lžičky mleté skořice
| 50 g másla
| 250 ml horkého mléka
| 50 g rozinek
| Na potření těsta:
| 50 g másla
Postup přípravy receptu Vídeňský makový závin:
Z mouky, soli, másla a pěti lžic teplé vody vypracujeme na vále dva bochánky hladkého těsta. Přendáme je na pomoučený ubrus a rozválíme na placku. Tu potom pomocí prstů a hřbetu ruky od středu vytahujeme na co nejtenčí těsto. Do horkého mléka vsypeme mletý mák a cukr, přidáme máslo a necháme chvíli povařit. Ochutíme vanilkovým cukrem a skořicí.
Vytažené těsto potřeme rozpuštěným máslem, naneseme na ně makovou náplň a posypeme rozinkami. Štrůdl pevně zatočíme a přesuneme na plech. Celý závin potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme v troubě při 175 °C přibližně 45 minut.