Postup přípravy receptu Vinný dort s hruškami:
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Vmícháme mouku promísenou s práškem do pečiva, perníkovým kořením, kakaem a vanilkovým cukrem. Nakonec vmícháme med. Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme moukou a vlijeme do ní těsto. Pečeme při 180 °C 10 až 15 minut. Upečený korpus necháme vychladnout a uvolníme ho z formy. Formu umyjeme, osušíme a korpus do ní vrátíme.
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a podélně nakrájíme na silnější plátky. Polovinu hrušek rozložíme na korpus, druhou dáme do horkého vína a necháme 30 minut stát. Poté hrušky vyjmeme. Víno osladíme, znovu zahřejeme a necháme v něm rozpustit želatinu. Ze smetany připravíme tuhou šlehačku. Zašleháme do ní víno s želatinou. Krém rozetřeme na korpus a dort vložíme do chladničky ztuhnout.
Dortové želé připravíme podle návodu na obalu. Ztuhlý dort poklademe pošírovanými hruškami, zalijeme želé a vrátíme do chladničky.