Postup přípravy receptu Vrtulky po italsku:
1. Vrtulky uvaříme podle návodu v dostatečném množství osolené vody s 1 lžící oleje.
2. Mezitím omyjeme bazalku, osušíme dosucha, otrháme ze stonků a nahrubo posekáme.
3. Cibuli a česnek oloupeme, rozkrájíme a ve zbývajicím oleji necháme zesklovatět. Přidáme rajčata se šťávou, bazalku, tymián, parmazán a kapary. Necháme krátce vzkypět, rozmixujeme a ochutíme solí a pepřem.
4. Troubu předehřejeme na 200 °C. Vrtulky slijeme, necháme okapat a smícháme je s omáčkou. Směs vložíme do ohnivzdorné formy. Mozzarellu nakrájíme na plátky a poklademe jimi pokrm. Zapékáme v troubě asi 5 min. Ozdobíme lístky bazalky.