Postup přípravy receptu Vuřtové špízy:
Oloupeme cuketu, omyjeme ji a nakrájíme na silné plátky. Cibule rozčtvrtíme. Rajská jablíčka spaříme vroucí vodou, sloupneme, rozdělíme na čtvrtky a zbavíme jadérek. Vuřty nakrájíme asi na 2 cm silné špalíky. Potom na 4 grilovací jehly navlékáme střídavě kousky cukety, cibule, rajských jablíček a špalíčky vuřtů. V pánvi zahřejeme olej a špízy na něm po všech stranách dohněda opečeme. Hotové pak vyjmeme z pánve, do výpeku přidáme 1/8 litru vody, rajčatový protlak a uvedeme do varu. Za stálého míchání přidáme zakysanou smetanu a ještě krátce povaříme. Omáčku ochutíme tabaskem, solí a pepřem. Špízy naklademe na plochou mísu a ozdobíme snítkou petrželky. Pikantní omáčku servírujeme zvlášť v omáčníku. Jako příloha se velmi dobře hodí smažené bramborové hranolky. Chceme-li ušetřit čas a práci, můžeme připravit jen samotné vuřtové špízy a podávat s černým chlebem potřeným křenovou lučinou nebo krenexem.