500g polohrubá mouka
| 50g tuku
| 1 vejce
| 30g cukru
| 20g droždí
| asi 1/4 l mléka
| sůl
| 1 středně velká cukrovka
| 100g máku
| 2 hřebíčky
| cukr podle potřeby
| citrónová kůra
| skořice
| badyán
| med
Postup přípravy receptu Vynikající řepánky:
Cukrovou řepu nastrouháme, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Mletý mák ochutíme skořicí, mletým hřebíčkem, badyánem, strouhanou citrónovou kůrou a trochou medu a smícháme s dušenou řepou. Dusíme do zhoustnutí. Nádivku klademe na kousky kynutého těsta, zabalíme jako buchty a klademe na namazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě a ještě teplé potřeme rozehřátým máslem.