Vložil: | Natural |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 70 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 12 |
|
|
Použité suroviny receptu Zahradní košíček:
4 žloutky
| 1,5 dl horké vody
| 150 g pískového cukru
| 1 dl oleje
| 250 g polohrubé mouky
| 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
| 4 bílky
| dle potřeby: olej na vymazání formy
| dle potřeby: mouka na vysypání formy
| 1 chlebíčková forma cca 18 cm dlouhá
| Náplň:
| 2 kelímky smetany ke šlehání
| 2 sáčky ztužovače šlehačky
| 1 sáček vanilinového cukru
| dle chuti: sezónní ovoce (jahody, višně, rybíz, maliny, ostružiny) nebo ovoce kompotované
| Krém:
| polovina pudinkového prášku s kakaovou příchutí
| 1,5 dl mléka
| 60 g tuku nebo másla
| 2 lžíce moučkového cukru a kakaa
Postup přípravy receptu Zahradní košíček:
Žloutky rozšleháme s horkou vodou, přidáme polovinu cukru, po troškách přiléváme olej a našleháme do pěny. Mouku prosijeme s práškem, z bílků ušleháme tuhý sníh a vešleháme zbylý cukr. Do žloutkové hmoty po částech přidáváme mouku střídavě s polovinou sněhu, zbylý sníh už jen lehce do těsta obracíme.
Těsto naplníme do vytřené a vysypané formy a ve středně vyhřáté troubě zvolna pečeme asi 35 minut. (Zdroj neuvádí při jaké teplotě, ale protože se jedná o piškotové těsto, určitě 180° C). Vpíchnutím špejle doprostřed těsta se přesvědčíme, zda je již upečeno (špejle zůstane suchá). Formu vyjmeme a po prochladnutí chlebíček vyklopíme na podložku.
Vychladlý chlebíček obrátíme (tak, jak se pekl ve formě) a vprostřed naznačíme 3 cm široké držátko. Po obvodu asi 2 cm opatrně kolem celého chlebíčku těsto vykrojíme, jen držátko zůstane vcelku, část těsta ještě vydlabeme.
Vychlazenou smetanu s tužidlem ušleháme a ochutíme vanilínovým cukrem. Část šlehačky naplníme do košíčku, proložíme ovocem (větší překrájíme) a dozdobíme zbylou šlehačkou a celým ovocem.
Co s vydlabaným těstem?
Zbylé těsto spolu s drobečky pokapeme rumem (popř. ještě přidáme několik cukrářských piškotů) a necháme v chladu hodinu odležet. Potom je promícháme s připraveným krémem a po ztuhnutí zmrzlinovými kleštěmi tvoříme koule (nebo hmotu vykrajujeme lžící), které obalujeme ve strouhané čokoládě a klademe na mísu nebo do papírových košíčků.
Krém:
Pudinkový prášek rozmícháme v mléce a uvaříme dohusta. Tuk rozkrájíme a necháme změknout. Cukr prosijeme s kakaem. K prochladlému pudinku přidáme cukr s kakaem, po kouskách přidáváme tuk a našleháme na hladký krém.
Fotky receptu Zahradní košíček:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!