Postup přípravy receptu Základní chléb:
Všechny suroviny dáváme do pekárny v pořadí, jak jsou v surovinách popsané, tedy nejdříve tekuté přísady a potom sypké. Poměry mouky můžeme libovolně měnit, při zachování 600g. Čím více žita, tím bude chleba hutnější a méně vykyne. Pozor na přídavek mouky bez lepku - rýžové, kukuřičné. Té opravdu max.100g . Pro lepší vláčnost můžeme do sypkých přísad dát i sušenou bramborovou kaši, kterou započítáme do 600g. Kdo má rád, může přidat i libovolná semínka. Droždí dáváme nakonec tak, aby nebylo ve styku s vodou, obzvláště při odloženém startu.Po upečení chléb necháme chvíli v pekárně, vyklopíme na mřížku a vydloubneme háky. Zabalíme do suché utěrky.Recept je pro chléb velikosti 1300gPekárna Unold 8658, program základní, velikost II, kůrka střední, trvání programu 3,30 hod.