Postup přípravy receptu Zamilované kyselo:
Brambory (750 g) oloupeme, pokrájíme a dáme uvařit do měkka s 2 lžičkami drceného kmínu a 1 lžičkou soli. Kysané zelí (500 g) pokrájíme nahrubo, uzené maso (250 g) na kostičky a vložíme do většího hrnce s 1,5 litrem vody. Přidáme 1 lžičku drceného kmínu, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme pod pokličkou 15 minut. Vmícháme řidší světlou jíšku, kterou jsme připravili ze 2 lžic másla a 2 vrchovatých lžic hladké mouky. Vaříme za občasného míchání dalších 15 minut. Přidáme 250 ml smetany a už jen krátce necháme přejít varem. Odstavíme z plotny a do kysela propasírujeme (přes hrubé síto – hrubost jako na bramborový salát) uvařené brambory. Opatrně promícháme a dle chuti dosolíme.
Kyselo je velmi husté, proto se dá podávat i jako hlavní jídlo či sytá večeře. A jedna rada na závěr. Nejlepší je ohřívané druhý, či třetí den, kdy se všechny ingredience a chuti řádně rozleží a promísí.