Postup přípravy receptu Zapékané maso s žampióny:
Maso vykostíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a jemně nasekáme. Maso prudce opečeme na másle. Přidáme cibuli a ještě chvíli dusíme. Čerstvé houby oloupeme, pokud máme nakládané, slijeme. Nakrájíme na plátky a přidáme k masu. Osolíme a opepříme. Troubu rozpálíme na 200 °C. Připravíme si zapékací formu a masovou směs do ní rozložíme. Strouhanku, vaječné žloutky a smetanu smísíme, osolíme a přelijeme přes maso s houbami. Navrch dáme ještě vločky másla a dáme do trouby na 20 minut zapéci. Když začne smetana zlátnout, je pokrm již hotový. Ozdobíme sekanou petrželkou. Po případě obložíme rajčátky, paprikou nebo okurkami. Obvzlášť vhodná příloha bude bramborová kaše.