Vložil: | Yourimp |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 40 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 36 |
|
|
Použité suroviny receptu Zavařenina z rozinek:
1 dobře omytého citronu kůru a šťávu
| a 1 dobře omytého pomeranče
| 100 g nasekaného kandovaného ovoce
| 25 g loupaných mandlí, nakrájených
| 400 g rozinek (nejlépe směs tmavých a světlých, sultánek a korintek)
| 170 g přírodního cukru
| 2 lžičky koření do perníku
| 2–3 lžíce zavařených brusinek
| trochu alkoholu na zakápnutí
Postup přípravy receptu Zavařenina z rozinek:
Část citrusové kůry nastrouhejte, část ponechte ve spirálkách. Kůru, šťávu a všechny ostatní suroviny kromě brusinek dejte do kastrůlku, kde budete zavařovat. Nechte přes noc rozležet v chladu, aby se krásně rozvinuly vůně.
Uveďte do mírného varu a pomalu vařte, až cukr začne houstnout a šťávy mírně karamelizovat; trvá to patnáct až dvacet minut. Zavařovací sklenice sterilizujte vroucí vodou. Jestli chcete, vmíchejte do zavařeniny brusinky a ještě horkou ji přelijte do sklenic. Zakápněte alkoholem, ihned uzavřete víčkem a postavte dnem vzhůru, aby se víčko přichytilo (patentní sklenice neobracejte).
Spousta možností
Rozinkovou zavařeninu lze s úspěchem zkombinovat s různými druhy (sušeného) ovoce, například meruňkami nebo švestkami. Můžete si taky pohrát s kombinací koření, přidat proslazené (kandované) ovoce nebo marmeládu aromatizovat ovocnou pálenkou či rumem. Užijete ji do závinu nebo ji rozmixujte a použijte jako náplň do koláčů, taštiček a buche
Fotky receptu Zavařenina z rozinek:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!