Vložil: | Kudrlinkac |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 40 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 11 |
|
|
Použité suroviny receptu Hruškový kompot:
3,5 kg hrušek
| 1 l vody
| 300 g cukru krupice
| špetka kyseliny citronové
| Nálev:
| 5 l vody
| 50 g kyseliny citronové
Postup přípravy receptu Hruškový kompot:
Hrušky oloupeme, rozdělíme podélně na poloviny nebo čtvrtky a zbavíme je jádřinců a stopek. Před zpracováním si připravíme vodu s kyselinou citronovou a opracované hrušky ihned ponoříme, aby nezhnědly. Tvrdé hrušky můžeme předvařit v okyselené vodě ve stejném poměru. Vodu nejprve přivedeme k varu, potom vložíme hrušky a povaříme je několik minut. Jejich tuhost vyzkoušíme nabodnutím na vidličku. Pak hrušky pomocí cedníku vyjmeme, prolijeme studenou vodou a uložíme do lahví. Zaléváme je vlažným cukerným roztokem, do kterého můžeme podle sladkosti hrušek přidat kyselinu citronovou. Sterilujeme 20 minut při 85°C. Máme-li měkké hrušky, nepředvařujeme, zaléváme horkým cukerným roztokem a sterilujeme 25 minut při 90°C.
Fotky receptu Hruškový kompot:
Fotky vložil: uschi3,VendaD,hlouskova,vilka,filipi