3 kg okurek
| 4 lžíce soli
| 1 malý křen
| 6 snítek čerstvého kopru
| 1 lžička sušeného estragonu
| 300 g oloupané cibule
| 3 lžíce pepřových kuliček
| 4 bobkové listy
| 500 ml vody
| 1 lžíce cukru
Postup přípravy receptu Spreewaldské okurky:
Okurky vložíme do kameninového hrnce, posolíme, zakryjeme a necháme přes noc stát. Druhý den okurky vyjmeme a osušíme. Křen i cibuli nakrájíme na kolečka, kopr najemno. Všechnu zeleninu na střídačku vkládáme opět do hrnce. Svaříme ocet s vodou a nálevem přelijeme okurky. Hrnec přikryjeme a postavíme do chládku. Po 10 dnech nálev slijeme, uvaříme nový a opět jím okurky zalijeme. Po dalších 10 dnech to opakujeme. Nakonec po 20 dnech z hrnce sundáme poklici, zakryjeme jej celofánovou folií a postavíme do chládku.