1,5 kg třešní
| 250 g cukru
| 1 vanikový cukr
| 150 ml vody
| 2 lžíce rumu
| vanilková esence
Postup přípravy receptu Třešňová klevela:
Třešně odstopkujeme a na 2 hodiny namočíme do studené vody, aby vyplavali červíci. Pak je důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat, vypeckujeme.
V širokém hrnci podlijeme třešně vodou a rozdusíme pod pokličkou do kaše. Poklici sejmeme a dál vaříme odkryté asi 20 minut, aby se odvařil přebytek vody. Vmícháme cukr a esenci a vaříme za stálého míchání dalších 10 minut. Nakonec vmícháme rum a krátce povaříme.
Horkou klevelu plníme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru - tak to necháme do úplného vychladnutí.