Postup přípravy receptu Závin s pivem:
Z hladké mouky, piva a tuku vypracujeme hladké měkké pružné těsto (doporučuji přípravu v kuchyňském robotu). Dáme na chvíli odpočinout a zpevnit do lednice. Potom rozdělíme na porce (já dělím na 5 dílů, z každého jsou dva pěkné záviny), přebytečné díly můžeme zabalit do mikroténového sáčku a uložit do lednice (vydrží až 4 dny) nebo do mrazáku pro strýčka Příhodu (mnohokrát vyzkoušeno). Zbylý díl rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme tenoučký plát. Potřeme vybranou náplní, srolujeme jako roládu, položíme na plech vyložený pečícím papírem. Můžeme, ale nemusíme potřít rozpuštěným tukem nebo mlékem. Pečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě. Podáváme nakrájené na řezy jako moučník, slané varianty jako samostatný pokrm. Příklad náplní: - Sladké: klasická (jablka, cukr, skořice, rozinky, vlašské oříšky), tropická (nakrájené banány, mango apod. s troškou cukru a skořice), čokoládová (Nugeta s kousky oříšků), tvarohová (měkký tvaroh, vanilkový puding, rozinky) atd.
- Slané: bramborová (strouhané brambory vařené ve slupce, Niva, bylinky), zelná (kyselé zelí, slaninka, kmín), tvarohová (měkký tvaroh, vejce, bylinky, Podravka), pizzová (sekaná rajčata, měkký salám, tvrdý sýr, sůl, pepř, oregano, bazalka) apod.
podle chuti a potřeby sladká nebo slaná náplň