Postup přípravy receptu Zázvorová marmeláda s jablky:
Ze zázvoru odstraníme slupku a nakrájíme na 2,5 cm kostičky nebo kolečka vložíme asi do 1 - 1 1/2 litrového kastrůlku. Oddenek zázvor musíme několikrát opakovaně povařit v čerstvé vodě, abychom odstranili čpící látky. Nakrájený zázvor zalijeme do 3/4 objemu nádoby studenou vodou. Postavíme na sporák uvedeme k varu a pak necháme vařit asi 10 minut. Zázvor scedíme a vrátíme do nádoby, kterou opět naplníme do 3/4 studenou vodou a postup opakujeme. Po dalším scezení opět zalijeme do 3/4 vodou a již necháme vařit až zázvor změkne (asi 45 minut), nebo vaříme tak dlouho, až může být rozmačkán vidličkou. Asi 5 - 10 minut před koncem tohoto posledního vaření přidáme k zázvoru nakrájená jablka a necháme je změknout. Směs ponecháme zakrytou stát asi 10 minut, scedíme a necháme dobře odkapat. V kuchyňském robotu (nebo i ručně) rozsekáme zázvor na kousky - téměř na pyré. Pokud bychom měli opravdu mladé kořenky zázvoru rozsekáme je pouze na kousky velikosti rýže a tak zhotovíme džem a pak dokonce ani nemusíme přidávat jablka. Mladý růžový kořen zázvoru je nám v našich zeměpisných šířkách těžko dostupný. Mělo by nám zůstat tak 1 a 1/2 až 2 šálky nasekané hmoty. Takto upravenou směs vložíme opět do nádoby, přidáme citrónovou šťávu a ovocný pektin. Postavíme na mírný plamen a za stálého míchání asi 2 minuty povaříme a přidáme cukr. Mícháme chvíli, až se cukr rozpustí. Pak zázvorovou marmeládu s jablky lžící naplníme do několika malých (od dětské výživy) nebo jedné větší, čisté, horké, vypařené sklenice. Plníme tak, aby zůstalo od víčka asi necelý centimetr volného místa. Utěrkou očistíme okraj sklenice, našroubujeme víčko a vložíme do lednice.