Postup přípravy receptu Želé z růží :
Očistěné květy z voňavých, nestříkaných růží nasypeme do velké sklenice, zalijeme vínem, uzavřeme a necháme 24 hodin odstát. Poté nalijeme do kastrolu, uvedeme do varu. Odstavíme a přecedíme. Voňavé víno nalijeme zpět do kastrolu, nasypeme želírovací cukr. Za stálého míchání vaříme 4-5 minut. Nakonec vmícháme kyselinu citronovou nebo šťávu z jednoho citronu. Hotové želé naplníme do připravených, horkou vodou vypláchnutých marmeládových skleniček. Vložíme poupátko a párátkem nebo špejlkem upravíme. Uzavřeme, neotáčíme.
Víno by mělo být jemné, může být i červené, když nepřidáte poupátko na ozdobu. V červeném by poupátko nebylo dobře vidět.
Můžete dát 250 ml vína, 750 ml vody a trochu více želírovacího cukru.
Já jsem , než jsem skleničky uzavřela, pokapala několika kapkami růžové vody, kterou mám doma z lékarny.
Želé se hodí jako dárek. Převážeme pěkným hadříkem nebo ubrouskem, ideální s růží, nebo jednobarevným a ozdobíme hedvábnou růžičkou.